Toelichting behandelmethodes
Animal assisted therapy
Animal Assisted Therapy (AAT), oftewel therapie met ondersteuning van dieren is een doelgerichte, geplande en gestructureerde therapeutische interventie die wordt aangestuurd en / of uitgevoerd door beroepsbeoefenaars op het gebied van gezondheid, onderwijs en sociale dienstverlening (IAHAIO, 2014). AAT is een effectief bewezen behandelmethode voor de behandeling van verschillende mentale problemen.
Animal assisted therapy gaat om het ondersteunen van een therapie voor mensen, maar daarbij is dierenwelzijn eveneens van groot belang. Bij BinnensteBuiten Tilburg zorg ik ervoor dat het welzijn van de dieren geborgd is, voor, tijdens en na een therapiesessie. Ook zorg ik voor een veilige omgeving voor mijn cliƫnten en mezelf. Hiervoor heb ik een training animal assisted interventions (AAI) bij Pets4Care gedaan, en samen met Do ben ik een gecertificeerd AAI-team.

CGT
CGT staat voor cognitieve gedragstherapie. Met CGT krijgen we inzicht in je gedachtenpatronen en hoe die invloed hebben op jouw emoties en gedrag. Met deze inzichten is het mogelijk je gedachten en je gedrag te veranderen. CGT is een effectief bewezen behandelmethode voor een groot aantal psychische klachten.

ACT
ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. De methode richt zich op het ontwikkelen van persoonlijke veerkracht, waardoor je beter met je klachten om leert gaan. Sommige klachten verdwijnen namelijk nooit helemaal, maar dat betekent niet dat ze altijd dezelfde invloed op je leven hoeven te hebben.
Ervaringsgerichte therapie
Ik maak gebruik van elementen uit creatieve therapie en mindfulness om de verbinding tussen het hoofd en het lichaam te versterken. Tijdens therapie zitten we vaak in ons hoofd, of in ons lichaam, en het is juist de verbinding en samenwerking tussen die twee die zorgt voor herstel.
Farmacotherapie
Soms is er bij de behandeling van psychische klachten extra ondersteuning nodig in de vorm van medicatie. Als verpleegkundig specialist ggz mag ik deze medicatie voorschrijven. Ook kan ik met je huisarts of andere zorgverleners meedenken als het gaat om medicatie voor psychische klachten, of bijvoorbeeld als je last hebt van bijwerkingen of graag medicatie wil afbouwen.